Scheidingstrafo's

Scheidingstransformatoren

 

Scheidingstransformatoren zorgen ervoor dat elektrolytische corrosie wordt voorkomen. Dit ontstaat wanneer een boot aangesloten wordt op walstroom. Elektrolytische corrosie is het verschijnsel dat ontstaat door het natuurlijke potentiaal verschil (galvanische spanning) tussen verschillende metalen. Als twee van deze metalen zich in een geleidende vloeistof bevinden en elektrisch met elkaar verbonden zijn, zal er door de vloeistof een stroom gaan lopen. Hierbij wordt het ‘minst edele’ metaal aangetast. Zeewater is een uitstekende geleider en veroorzaakt potentieel sterke corrosie. ‘Zoet’ water is echter ook geleidend!

Om aantasting van schroef, schroefas, afsluiters en andere metalen delen van een boot te voorkomen, worden anodes gemonteerd. Het minder edele zink wordt dan aangetast in plaats van de andere metalen delen. Ook een stalen of aluminium scheepshuid kan ernstig aangetast worden.

Een walstroom aansluiting zonder aarde en aardlekschakelaar is levensgevaarlijk. Bij directe aansluiting van het schip op walstroom dienen alle metalen delen verbonden te zijn met de aarddraad van de walaansluiting. De aardlekschakelaar onderbreekt de stroomvoorziening wanneer er een lekstroom (vocht!) of kortsluiting naar de metalen delen ontstaat. Zonder randaarde en aardlekschakelaar zouden ten gevolge van kortsluiting of een lekstroom de boot en het water rond de boot onder spanning kunnen komen te staan!

Ten gevolge van de aardverbinding met de wal en via walaansluitingen van andere boten, zal elektrolytische corrosie echter sterk toenemen. Vocht en elektrolytische potentialen zullen ook vaak tot gevolg hebben dat de aardlekschakelaar veelvuldig of zelfs ogenblikkelijk na verbinding met de wal in werking treedt.

De beste manier om elektrolytische corrosie te voorkomen en tegelijk optimale veiligheid te garanderen is installatie van een scheidingstransformator.

De scheidingstransformator draagt energie over aan het boordnet zonder rechtstreeks elektrisch contact. De elektriciteit wordt in een ringkern transformator omgezet in magnetisme om vervolgens weer te worden omgezet naar elektriciteit. De nul leiding van de secundaire zijde van de transformator is verbonden met de behuizing en de massa van het schip (alle metalen delen). Bij een eventuele elektrische storing zal een aardlekschakelaar of een zekering in werking treden.

Softstartis een standaard voorziening in de Victron Energy scheidingstransformator. Softstart zorgt ervoor zorgt dat de stroom geleidelijk wordt ingeschakeld waardoor de walzekering niet overbelast raakt.

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

per pagina
 1. Victron scheidingstransformator 3600W 115/230V
  Rating:
  0%
  € 852,31
 2. Victron scheidingstransformator 2000W 115/230V
  Rating:
  0%
  € 622,00
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

per pagina